Plantje

Vrienden van het Strand


Word jij ook een Vriend van het Strand?

Met de campagne Vrienden van het Strand vragen we tijdens het broedseizoen van maart tot en met augustus extra aandacht voor vogels die rusten en broeden op het strand. Deze vogels hebben rust en ruimte nodig, maar die krijgen ze niet altijd.

Zo staan strandbroeders als de bontbekplevier en strandplevier helaas al een tijd onder druk in Nederland. Ze hebben rust en ruimte nodig om nesten op het strand te maken, eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Maar het zijn niet alleen broedende vogels die deze rust en ruimte nodig hebben, ook voor andere rustende vogels is dit van belang. Veel vogels die zomers langs de Nederlandse kust broeden, trekken in het najaar naar het zuiden om daar te overwinteren. Een flinke tocht van duizenden kilometers die veel energie van de vogels vraagt en te vergelijken is met een topsportprestatie.

Voldoende rust en voedsel zijn daarbij cruciaal. Daarom zijn we ook dit jaar terug met Vrienden van het Strand en kan je weer meedoen met de actie! 

Wist je dat...

...een bontbekplevier een nestje maakt door een kuiltje in het zand te maken, bekleed met wat steentjes, schelpjes of plantenmateriaal? Daar leggen ze hun eieren in. Doordat bontbekplevieren nestjes maken op het kale zand, zijn ze extra kwetsbaar. Ook andere broedvogels, zoals de scholekster en standplevier staan onder druk. Het aantal broedparen de laatste 20 jaar is gehalveerd.

      
 

Eén van de bedreigingen voor de rust en ruimte van broedende en rustende vogels zijn loslopende honden. Ook honden die goed luisteren kunnen onbedoeld te dicht in de buurt komen van deze vogels. De vogels schrikken daardoor. Broedende vogels komen daardoor vaak niet meer terug naar hun nest, waardoor de jongen alleen blijven. We vragen daarom om honden aan de lijn te doen op de broedstranden tijdens het broedseizoen. 

Gepersonaliseerde hondenpenning 

Als vriend van het strand bieden wij je als bedankje voor het aanlijnen van jouw hond tijdens het broedseizoen een gratis gepersonaliseerde hondenpenning aan. Inmiddels sloten al ruim 1000 hondeneigenaren zich aan bij onze missie en wandelen er meer dan 1000 honden aan de Nederlandse kust met een Groene Strand-penning. Sluit jij ook aan? Fantastisch! Vul het formulier hieronder in om een penning aan te vragen.

>>>Wegens grote interesse, is de campagne offline gezet<<<

Vrienden van het Strand