Plantje

Vrienden van het Strand


Word jij ook een Vriend van het Strand?

Met de campagne Vrienden van het Strand vroegen we tijdens het broedseizoen extra aandacht voor vogels die broeden op het strand. Strandbroeders als de bontbekplevier en strandplevier staan helaas al een tijd onder druk in Nederland. Ze hebben rust en ruimte nodig om nesten op het strand te maken, eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Vanaf maart 2022 zijn we terug met de campagne em kan je weer mee doen met de actie! Hieronder vind je meer informatie. 

Wist je dat...

...een bontbekplevier een nestje maakt door een kuiltje in het zand te maken, bekleed met wat steentjes, schelpjes of plantenmateriaal? Daar leggen ze hun eieren in. Doordat bontbekplevieren nestjes maken op het kale zand, zijn ze extra kwetsbaar. Ook andere broedvogels, zoals de scholekster en standplevier staan onder druk. Het aantal broedparen de laatste 20 jaar is gehalveerd.

      
 

Loslopende honden zijn een grote bedreiging voor vogels die broeden op het strand. Ook honden die goed luisteren kunnen onbedoeld te dicht in de buurt komen van broedende vogels. De vogels schrikken en komen vaak niet meer terug naar hun nest, waardoor de jongen alleen blijven. We vragen daarom om honden aan de lijn te doen op de broedstranden tijdens het broedseizoen. 

Gepersonaliseerde hondenpenning 

Als vriend van het strand bieden wij je als bedankje voor het aanlijnen van jouw hond tijdens het broedseizoen een gratis gepersonaliseerde hondenpenning aan. Inmiddels hebben al ruim 200 honden een Groene Strand penning. Wil jij ook bij het volgende broedseizoen een penning ontvangen? Doe dan vanaf maart 2022 mee met de campagne! Voor nu, hopelijk tot snel op het strand! 

Vrienden van het Strand