Ster krab

Paal 9 het eerste plasticvrije terras op Texel!

11 mei 2022

Een van de doelen van het Groene Strand project zijn plasticvrije terrassen. Als er geen plastic items als melkcupjes, rietjes en verpakte koekjes worden geserveerd op het terras, dan kunnen deze items ook niet het strand op waaien en in de natuur of magen van vogels terechtkomen.

Eigenaar Rene de Jager heeft natuur en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Voor hem is het niet meer dan normaal om zich hiervoor in te zetten. Sommige paviljoens vinden het een uitdaging. “Bij Paal 9 zijn we praktisch ingesteld. De melk wordt toegevoegd in de keuken of als men dat vraagt geserveerd in een kannetje bij de koffie. Een koekje kan ook zonder verpakking bij de koffie geserveerd worden. En de honingpotten staan voor de grijp”. Deze laatste gaan gebroederlijk van tafel naar tafel, als we het paviljoen bezoeken.

Plactis Vrij terras

Het bord Plastic Vrij terras prijkt trots op de paal bij de ingang (zie foto). Paal 9 is eigenlijk gelegen bij paal 10, legt Rene nog uit. Tot 1983 stond het paviljoen bij paal 9. Vanwege de vele stormen en afkalving is het verplaatst naar paal 10. De naam was echter zo ingeburgerd dat we die hetzelfde hebben gehouden.” Hij hoopt dat meerdere Texelse paviljoens volgen en ook gaan voor een plastic vrij terras.

Leuk detail: Het bord ‘Plastic Vrij terras’ is gemaakt van plastic dat op stranden van Noord-Holland is opgeruimd. Stichting Juttersgeluk, ook verbonden met het Groene Strand project, ruimt meerdere dagen per week plastic van het strand en verwerkt dit in hun atelier tot nieuwe producten. Waaronder dus het Plastic Vrij Terras bord.

Paal 9 het eerste plasticvrije terras op Texel!