Ster krab

"Op Groene Strand is natuur de baas..."

8 juni 2021

Bij vier Goereese strandopgangen zijn informatieborden geplaatst over strandnatuur: één bij het Vrijheidsduinpad en de vuurtoren en twee bij de Kwade Hoek. Wethouder Tea Both onthulde maandagochtend het eerstgenoemde bord. De informatieborden – Welkom op het Groene Strand van Goeree – vormen een primeur in de provincie Zuid-Holland.

De borden vloeien voort uit het project Groene Strand, dat gericht is op het terugbrengen van natuur en natuurbeleving op het strand. Goeree-Overflakkee is al een eind op dreef. De vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) heeft vorig jaar de werkgroep Strand en Zee opgericht. Deze werkgroep is, samen met andere vrijwilligers, onder andere druk bezig afval van de stranden te verwijderen. Onder andere de gemeente Goeree-Overflakkee, Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud zijn ook nauw betrokken bij het project Groene Strand, dat uiteindelijk moet uitmonden in het hijsen van de Groene Wimpel.

Bewustwording

"De borden zijn bedoeld om meer bewustwording te creëren onder bezoekers", zei Lotte Blanken, regiocoördinator Groene Strand Zuid-Holland (Stichting het Zuid-Hollands Landschap), vlak voor de onthulling. Ze noemde de bijeenkomst bij de strandopgang ook een mooi moment om de samenwerking met alle partners en vrijwilligers te markeren. "We zetten kleine en grote stappen op weg naar meer natuurbeleving op het strand."

De vier informatieborden lijken misschien een kleine stap, maar zijn net zo goed als de grote stappen bedoeld om het strand ‘groener’ te maken. Jan Baks, voorzitter van de NLGO, zei het zo: "Ook deze stap neemt de bezoekers mee in de verwondering over de natuur. Op het Groene Strand is de natuur de baas en zijn wij te gast. Daar gedragen we ons met respect en daar gooien we niets op de grond. We kijken naar de natuur en we genieten ervan."

Baks noemde nog meer elementen van het Groene Strand. Zoals het geven van informatie en het verzorgen van educatieve activiteiten, waarvoor op korte termijn een 'info-kar' zichtbaar zal zijn. Een ander belangrijk element is de reiniging van het strand. De natuur is gebaat bij handmatig reinigen in plaats van reinigen met behulp van machines. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft op een aantal locaties de machinale vuilverwijdering vaarwel gezegd.

"Op Groene Strand is natuur de baas..."

Broedlocaties

Een stap richting meer natuur en natuurbeleving is ook het afzetten van broedlocaties van strandvogels, met name de bontbekplevier. Dat is gebeurd en dat heeft resultaat, zo maakte duinconsulent Krijn Tanis van de Stichting Duinbehoud bekend. "Er zijn zes nesten, waaronder één op het drukke gedeelte tussen Paal 10 en De Zeester, en alle eieren zijn uitgekomen. Zoveel nesten had ik niet verwacht." Tanis noemde ook de bedreigingen voor de strandbroeders: recreatie, honden en sporten als buggy kiten.

Volgens wethouder Tea Both is het plaatsen van de informatieborden een goede zet. "Veel bezoekers staan sympathiek tegenover de natuur, maar het ontbreekt hen vaak aan specifieke kennis." Volgens de wethouder moet er op het strand ruimte zijn voor alle gebruikers. "Dat kan spanning opleveren. Gelukkig hebben wij veel strand, zodat we zonering kunnen aanbrengen om ruimte te geven aan de natuur, de recreanten en ook mensen die willen sporten", aldus Tea Both. "Onze stranden hebben al jaren het predicaat 'schoon'. Maar een natuurvriendelijk strand is duidelijk wat anders. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer nesten van de bontbekplevier zijn."

Samenwerking

"We zien dat de samenwerking met alle lokale partijen ten bate komt aan de strandnatuur en strandvogels op Goeree- Overflakkee. Nu en in de toekomst", zegt Lotte Blanken. "Het project Groene Strand is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en loopt tot eind 2023. Het netwerk dat we nu op Goeree-Overflakkee opzetten en elkaar versterkt, blijft zich hopelijk met veel succes nog veel langer inzetten voor het Groene Strand van Goeree-Overflakkee."

 

Bron: Eilander Nieuws
Auteur: Kees van Rixoort