Ster krab

Natuur op het strand: de zeeraket

16 juni 2023

Eén van de planten die je bij een wandeling op het strand kunt tegenkomen is de zeeraket (Cakile maritima). De zeeraket is een bleekgroene vlezige plant met  lichtlila bloemetjes en ruikt naar honing. Een volgroeide plant heeft het uiterlijk van een klein struikje. Je kunt de plant onder andere vinden op de jonge duintjes die ontstaan op het strand en langs de duinvoet. Het mooie van de zeeraket is de lange bloeitijd: je vind bloeiende planten vanaf de voorzomer tot in de herfst.


Waar groeit zeeraket?

De zeeraket groeit op plaatsen waar organisch materiaal onder het zand bedolven ligt. Dit kan het vloedmerk zijn: aangespoelde stukken zeewier, dode krabbetjes of wrakhout. Het kan ook gaan om stro waarmee stuivende duinen worden afgedekt of restanten van biestarwegras of helm; planten die ook in de jonge duintjes op het strand groeien. Onder het zand ontbinden deze organische resten, waarbij stikstofverbindingen vrij komen en deze heeft de zeeraket nodig om te groeien.

Zoet water nodig

De duintjes waar de zeeraket groeit zijn hoog genoeg om zoet regenwater in te vangen, net genoeg om plantengroei mogelijk te maken. De vlezige bladeren van de zeeraket kunnen het zoete water lang vasthouden. De zeeraket is goed bestand tegen het zoute water dat bij vloed en wind uit zee over de jonge duintjes heen spat.

Natuur op het strand: de zeeraket

Zeeraket en de aardvlo

De zeeraket wordt vanwege de honing door vele insecten bezocht, maar ook door insecten die gebruik maken van de plant zelf. Een specialist op de zeeraket is de aardvlo. Dit zijn hele kleine kevertjes (2 tot 3 mm). De larven van de aardvlo (wit van kleur) eten met name aan de jonge blaadjes en het binnenste deel van de bladeren. Zij vreten gangetjes door en gaatjes in het blad (het zgn. mineren).

Pittig plantje

Zeeraket behoort tot de familie van de kruisbloemen (Brassicaceae). Een plantenfamilie waarin we ook soorten tegenkomen als mosterd, mierik, radijs en rucola. Een kenmerk van deze eetbare plantensoorten is de smaak: lekker pittig.

Het Groene Strand

Het strand is veel meer dan een grote zandbak: het zit vol leven. En daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. LandschappenNL, Vogelbescherming Nederland, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie en Stichting Anemoon werken samen in project Het Groene Strand. Vrijwilligers rapen afval, beschermen broedvogels, verzamelen informatie en betrekken bezoekers door verhalen te vertellen over het leven en de natuur op het strand. Dit alles voor een mooiere natuur en natuurbeleving.


Meer weten of meedoen?

Voor meer informatie zie: www.hetgroenestrand.nl