Ster krab

Massale sterfte onder grote sterns in Waterdunen door vogelgriep

16 juni 2022

Catastrofe voor grote sterns
In Waterdunen lopen medewerkers van Het Zeeuwse Landschap momenteel in witte pakken dode vogels te rapen in de grootste kolonie grote sterns van Nederland. Ze zijn overleden aan vogelgriep, een hoog pathogeen virus wat al langere tijd in Europa heerst. Vooralsnog bleven de kustbroedvogels gespaard en waren alleen watervogels als ganzen en eenden het slachtoffer afgelopen winter. Maar nu worden ook grote sterns enorm zwaar getroffen, met in Waterdunen vele honderden slachtoffers. En verwacht wordt dat er nog veel bijkomen.

Waterdunen
In Waterdunen leek het aanvankelijk mee te vallen en waren we nog voorzichtig hoopvol gestemd, toen de berichten uit de rest van het land kwamen. Maar sinds vandaag is het wel duidelijk dat ook deze kolonie niet gespaard blijft. Het zijn niet alleen de volwassen vogels die er door getroffen worden, maar ook het grootste deel van de jongen werd dood aangetroffen. Voor de beheerder is dit verschrikkelijk nieuws: “we hadden een paar weken terug nog het fantastische nieuws dat er 7000 paar grote sterns in het gebied zaten”, vertelt Fred Schenk. “En nu loop je in beschermende kleding tussen honderden dode sterns, het is dieptriest”.

Europese populatie
Niet alleen in Waterdunen heerst de vogelgriep maar ook de kolonies bij Petten in Noord-Holland en op Texel zijn volledig weggevaagd door het virus. In Nederland broeden jaarlijks ongeveer 17.000-20.000 grote sterns. Naast Nederland broedt de soort in meer landen in Noord-Europa en van daaruit komt hetzelfde slechte nieuws. Hele kolonies in Frankrijk en Engeland zijn al verdwenen hierdoor en verwacht wordt dat het broedseizoen in heel Noord-Europa afgeschreven kan worden.

Besmetting voor mensen
Vogelgriep is ook voor mensen en huisdieren een gevaarlijk virus. Dus als je door Waterdunen wandelt of door een ander natuurgebied en je vindt een dode vogel, raak deze dan niet aan. In onze gebieden ruimen we de dode vogels in speciale beschermende kleding en worden ze gespecialiseerde bedrijven vernietigd. Vind je buiten onze gebieden een dode vogel meld dit dan! Voor richtlijnen en contactgegevens van de verantwoordelijke diensten kijk op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding

 

Bron: Het Zeeuwse Landschap 

Massale sterfte onder grote sterns in Waterdunen door vogelgriep