Ster krab

Hoe het strand te Camperduin ‘groen' werd....

5 oktober 2021

Veel strandfans kennen Noord-Hollandse badplaatsen als Egmond en Callantsoog. Camperduin zal niet de eerste zijn die je te binnen schiet, maar dat gaat veranderen! Ten eerste omdat er een aantal jaar geleden echt een prachtig strand is ontstaan in het kader van de dijkversterking en ten tweede omdat hier het eerste Groene Strand van Noord-Holland is.

Wat is er veel gebeurd en wat is er een geweldige groep enthousiaste mensen die hebben geholpen dit voor elkaar te krijgen! Als je begint aan zo’n project hóóp je op medestanders en als die er dan ook echt zijn, is dat geweldig.

Na een eerste gesprek met het hoogheemraadschap heeft men direct besloten een stuk strand aan te wijzen als broedstrand. Voordat we het wisten, was er een broedstrand afgezet. Dit bleek het begin te zijn van een mooie en snelle ontwikkeling, waarbij in korte tijd allerlei onderdelen samen kwamen. De ondernemers van het strandpaviljoen omarmden het idee van een plasticvrij terras. Het vergt wat creativiteit, maar dat is niks vreemds voor deze mensen. Ze faciliteerden ook de opruim groep door materialen op te slaan. De gemeente staat vierkant achter het plan. Omwonenden en andere geïnteresseerden haakten aan bij de excursies die de vrijwilligers van IVN organiseerden.

Hoe het strand te Camperduin ‘groen' werd....

Een groep vrijwilligers heeft het vuil ruimen op het strand geadopteerd. Diverse oproepen om mee te doen, leidden elke keer weer tot enthousiaste groepen mensen die maar wat graag iets doen voor het strand en de natuur die daar blijkbaar is. De verbazing is groot als men ontdekt hoeveel héle kleine stukjes afval er liggen. De voldoening is dan nèt zo groot als je vertelt hoe belangrijk het is dat die stukjes niet in vogelmagen terecht komen. De verwondering daarnaast is ook heel groot als er een zeeboontje wordt gevonden of een zeedruif, waarvan men het bestaan op het strand niet wist. Met andere woorden: genoeg te ontdekken daar op het Groene strand te Camperduin.

Wat óók groot is, is ons vertrouwen dat we op een hele goede weg zitten. Een hele goede, groene weg die nú naar Camperduin leidt, maar daar niet stopt!