Ster krab

Het grootste roofdier van Nederland vind je op het Groene Strand

24 augustus 2023

Het tv-programma Natuurlijk Noord-Holland ging op bezoek bij het Groene Strand in Camperduin. Annika Langeveld is voor Landschap Noord-Holland coördinator van het Groene Strand en gaf een inkijkje over dit bewegelijke stukje natuur en de dieren die er leven.

Het Groene Strand is een plek waar mensen welkom zijn, maar waar de natuur ook een plaats heeft. Zo worden er stukken strand afgezet voor meer rust voor strandbroeders en laten we aangespoelde zeewieren, hout en schelpen liggen. Annika: "Hier zijn geen strandtenten of frietkramen. Het zeewier dat aanspoelt, mag blijven liggen, zodat het als voedsel dient voor insecten en planten. De menselijke troep ruimen we wel op natuurlijk!"

Strand vrijwilliger Cor Wabeke vult al wandelend een vuilniszak met plastic troep die op het strand ligt. "Die kleine plastic draadjes komen van visnetten, pluis heet dat. Vogels pikken het op en na verloop van tijd zit hun maag vol met onverteerbaar plastic en sterven ze van de honger." Weg ermee dus.

Op het Groene Strand bij Camperduin ligt een aangespoelde grijze zeehond. Dood. Annika: "Het is natuurlijk zonde voor het dier zelf, maar voor de natuur is dit een schat. Vogels, vossen en insecten eten ervan. Zand blijft er omheen liggen, waar weer planten op gaan groeien. Zo kan een dood dier het begin zijn van een nieuw duin." Er leven ruim 6.000 grijze zeehonden in de Hollandse wateren die soms wel 100 kilometer op een dag zwemmen als ze jagen. 

Om mensen te laten zien hoeveel er nog meer leeft op het strand, organiseert Het Groene Strand activiteiten. "We gaan plastic afval jutten met mensen en er zijn excursies over natuur." Ook wijst Annika op de speurtochtkaarten die te vinden zijn bij veel strandtenten in de buurt van het Groene Strand. "Kinderen zijn graag bezig op het strand en hiermee hebben ze wat leuks te doen en ze steken er wat van op." Benieuwd naar wat het Groene Strand nog meer doet? Bekijk hier de gehele aflevering:

Het grootste roofdier van Nederland vind je op het Noord-Hollandse strand - NH Nieuws

Het grootste roofdier van Nederland vind je op het Groene Strand