Ster krab

Eerste Groene Strand expeditie op Texel groot succes!

21 oktober 2022

18 oktober struinden 25 deelnemers het strand op om onder leiding van gids Sabien Bosman de eerste Groene Strand expeditie te beleven. Het was een prachtige, zonnige herfstdag met een lichte bries. Perfect strandweer! Het Groene Strand project wil natuur op het strand versterken én natuurbeleving weer onderdeel maken van de strandbeleving. Om die reden togen al deze mensen, van jong tot oud, samen met Sabien het strand op om te ontdekken wat daar eigenlijk allemaal leeft en voorkomt. Sommige waren goed voorbereid en hadden schep en emmer mee. De ene na de andere vondst werd naar Sabien gebracht die daar alles over kon uitleggen. Sabien komt namelijk elke dag op het strand en zoekt alles uit wat ze daar vindt. Sarah en Freya hielpen mee als assistent gids.

Aan de duinvoet liet Sabien het proces van duinvorming zien. Het begint bij een enkel schelpje waar een beetje zand achter blijft liggen…en vandaaruit kunnen uiteindelijk deze metershoge duinen ontstaan. Helmgras speelt daar ook een belangrijke rol in. Tussendoor werd alles aan afval van het strand afgehaald en in een grote zak gedaan. Beter voor de natuur op het strand, en het gaf ook een voldaan gevoel.

 

Eerste Groene Strand expeditie op Texel groot succes!

Eitjes van de wulk, eikapsels van de hondshaai, tweekleppige schelpen, messchedes, tepelhoorns, apenhaar, riemwier, de velletjes van kokerwormen, alles toverde de zee tevoorschijn. Een bijzondere vondst was een bot uit een beenvis, cleithrum geheten. Een bruinzwart gekleurd, banaanvormig visbot met aan een zijde een stompe punt en aan de andere zijde een smal, plat stuk. Het is mogelijk een fossiel bot van een schelvis die in het Eemien leefde, ongeveer 120.000 jaar geleden.

Waar aan het begin van de excursie nog naar de zee en de verte werd getuurd, viel op dat aan het einde van de excursie deelnemers allemaal het strand afspeurden op zoek naar de wonderlijke dieren en planten van het strand.

Op woensdag 26 oktober geeft Sabien Bosman nog een Groene Strand expeditie. Wil je ook mee? Geef je dan op via: https://www.landschapnoordholland.nl/activiteiten/excursies/groene-strand-expeditie-bij-paal-9-op-texel-0 

Het Groene Strand-project is een samenwerking tussen LandschappenNL, in Noord-Holland Landschap Noord-Holland; IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON, Stichting Duinbehoud en Vogelbescherming Nederland. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.