Schelpen

Ik wil onderzoeken


Onderzoek mee met het Groene Strand! 

Om groene stranden te realiseren, is het nodig om ook het strandleven te onderzoeken. Met de app van Het Groene Strand help je op een laagdrempelige manier mee met onderzoek. Hoe werkt het? Je gaat met de app naar het strand en laat via de app weten welke planten, dieren of aanspoelsels je ziet (monitoren). Je kunt ook na een wandeling over het strand de app later in een strandtent openen. Onder het genot van een drankje geef je alle vondsten door via de app. Met deze informatie kunnen wij onderzoek doen naar het strandleven op Nederlandse stranden. Zo draag jij ook zelf iets bij aan het Groene Strand.  

De app van Het Groene Strand is nu nog in ontwikkeling en zal begin volgend jaar gelanceerd worden. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Oefenen

Oefen nu alvast met het herkennen van dieren, planten en aanspoelsels. Wandel met leuke routes van onze provinciale organisaties langs de kust van Nederland. Maak foto’s van alles wat je vindt en ga thuis op zoek naar de bijhorende namen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van de database van Stichting Anemoon of gidsen. Hieronder noemen we twee voorbeelden van gidsen:  

  • Basisgids strandvondsten                                                                                                                        
    Kennismaking met het zeeleven langs de Nederlandse kust 
    R.H. de Bruyne & A.W. Gmelig Meyling
  • Veldgids Schelpen 
    Zeeschelpen en weekdieren uit ons Noordzeegebied 
    R.H. de Bruyne 

 

Ontdek het strandleven met de nieuwe zoekkaart van het Groene Strand

Heb jij weleens gehoord van knotswier? Of een heremietkreeft gezien? Ontdek de verschillende planten en dieren die leven op het strand met de nieuwe zoekkaart van het Groene Strand! Neem de zoekkaart mee als je op het strand bent, op open deze op je telefoon of tablet en vink de verschillende soorten af. 

Tip: een leuke activiteit om met kinderen te doen. 

Download de zoekkaart