Schelpen

Rode paardenanemoon

Wist je dat zeeanemonen behoren tot de bloemdieren?  Het zijn geen planten zoals de naam doet vermoeden, maar dieren! Zeeanemonen behoren tot dezelfde familie als kwallen, de familie van de neteldieren (Cnidaria). Een zeeanemoon kan je zien als een kwal ondersteboven, die vastgehecht zit op een harde ondergrond zoals op stenen of tussen spleten. Soms zitten ze ook op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld op een zandbodem.

De Rode paardenanemoon (Actinia equina) leeft half in zee en half op het land. Ze leven in het gebied tussen eb en vloed op en tussen stenen van dijken en havenhoofden. Ze eten garnaaltjes en visjes die ze vangen met hun tentakels. De Rode paardenanemoon heeft daarom het liefst stromend water, zo drijft het voedsel eenvoudig voorbij.

Rode paardenanemoon

Als het eten is verteerd, poepen ze het via hun mond weer uit. Paardenanemonen kunnen ook enorm met elkaar kunnen knokken als ze geen familie zijn. Daarvoor hebben ze pijnlijk stekende blauwe knobbels die ze kunnen opblazen en tegen de vijand kunnen drukken. De Rode paardenanemoon kan behoorlijk goed voor zichzelf opkomen, als het gaat om het verdedigen van zijn woonplekje. De verliezer van zo’n gevecht kruipt of drijft dan weg. Anemonen hebben namelijk een voetschijf waarmee ze zich langzaam kunnen verplaatsen. 

Als het zeewater laag staat, en je bent bij gestapelde grote stenen die uit het water steken, kan je zelf Rode paardenanemonen gaan zoeken. Kijk vooral tussen de stenen. Ze zien er dan vaak uit als glanzende rode tomaatjes. De tentakels zijn dan veilig in getrokken. Er valt dan immers niets te eten. Maar als de vloed opkomt en het water de anemoon raakt, komen de tentakels tevoorschijn.   

Wil je meer weten over zeeanemonen, kijk dan op https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/categoryid/58/bloemdieren