Schelpen

De zeeraket

Eén van de planten die je bij een wandeling op het strand kunt tegenkomen is de zeeraket. De zeeraket is een bleekgroene vlezige plant met lila en wit gekleurde bloemetjes. De plant ruikt naar honing. Een volgroeide plant wordt 10-60 cm hoog en ziet eruit als een klein struikje. Je kunt de plant bijvoorbeeld vinden op de jonge duinen die ontstaan op het strand en langs de duinvoet. Het mooie van de zeeraket is de lange bloeitijd, vanaf het begin van de zomer tot in de herfst. De zeeraket vervult een rol bij het vormen van jonge duinen en is belangrijk voor een aantal dieren die te vinden zijn op het strand. 

Wist je dat? 

  • Je de zeeraket ook kunt eten? De smaak van de plant is lekker pittig.
  • De zeeraket behoort tot de familie van de kruisbloemen? In deze plantenfamilie kom je ook soorten tegen als mosterd, mierik, radijs en rucola.  
  • De pittige smaak van de plant terug te zien is in de namen in andere landen. In Duitsland (Meersen of zeemosterd), in Italië (Ravestrello of vrij vertaald zeeradijs), in Spanje (Oruga de mar of rucola van de zee), in Noorwegen (Strandreddik of strandradijs) en in Denemarken (Strandsennep of strandmosterd).

Waar groeit de zeeraket?

De zeeraket komt voor op de stranden en duinen in West-Europa en groeit op plaatsen waar organisch materiaal onder het zand bedolven ligt. Dit kan het vloedmerk zijn: aangespoelde stukken zeewier, dode krabbetjes of wrakhout. Of stro, waarmee stuivende duinen worden afgedekt. Zeeraketten groeien niet zomaar op het kale zand, want daar zit geen voeding in. Je vindt ze op plekken waar het aangespoelde wier onder het zand bedolven is. De zeeraket is dus een indicator voor aanspoelsels die zijn blijven liggen op het strand. Ook vind je de zeeraket tussen restanten van biestarwegras of helm; planten die ook in de jonge duintjes op het strand groeien. 

De zeeraket

De zeeraket houdt zand vast, waardoor er nieuwe kleine duinen kunnen ontstaan (ook wel embyronale duintjes genoemd. Dat niet alleen, de zeeraket is ook belangrijk voor een aantal dieren die te vinden zijn op het strand. Overwinterende groenlingen (zangvogels) eten maar al te graag de zaden van deze plant. Ook de kustbehangersbij is te vinden bij de zeeraket en eet nectar uit de bloemen. 

Rigoureuze schoonmaakacties 

Rigoureuze schoonmaakacties of auto’s op het strand belemmeren de ontwikkeling van jonge duinen op het strand met hierin de mooie bloeiende zeeraket. De jonge duinen worden hierdoor platgeschoven of kapot gereden. In overleg met strandbeheerders proberen we om het beheer en gebruik van het strand daarom aan te passen en meer ruimte te geven aan jonge duinvorming. Dit door het autoverkeer beter te reguleren en machinale schoonmaak te vervangen met het handmatig opruimen van plastic.