Schelpen

De zeeappel

Hoewel er een eetbare zeeappel bestaat, is deze zeeappel geen stukje fruit maar een zee-egel die leeft op de bodem van de zee. Het zijn, net zoals zeesterren, stekelhuidigen. De zeeappel heeft een bolvormig kalk skelet van maximaal 5 cm groot met daar bovenop paarsgroene puntige stekels. Aan de platte onderkant zitten er tussen de stekels ‘buisvoetjes’ waarmee de zeeappel zich kan voortbewegen over de bodem.

De zeeappel

Aangespoelde zeeappels

Eenmaal aangespoeld hebben zeeappels meestal geen stekels meer. Ze zien er dan meer uit zoals het exemplaar hieronder. Het bolle kalkskelet heeft dan knobbels waar de stekels hebben gezeten. Als je een aangespoelde zeeappel bekijkt zal je bovenaan een kleine ronde opening en onderaan een grotere ronde opening zien. De grote ronde opening is de mond van het dier. Kan je al raden waarvoor dan de kleine ronde opening dient? Wat de Zeeappel eet moet ook weer verteerd de zeeappel verlaten. zeeappels eten zoal sponzen, wormen, kleine kreeftachtigen en schelpdieren, maar ook kan het dier prima algen van de (harde) bodem afschrapen met zijn mond.

 

Bescherming

Skeletten van zeeappels spoelen zo nu en dan aan. Maar je kan zeeappels ook levend zien tussen stenen op strekdammen of met snorkelen en duiken in Zeeland. Soms hebben zeeappels stukjes schelp of wier op zich geplakt, mogelijk biedt dit bescherming tegen stroming, golven en licht. Of zou de zeeappel zich zo verstoppen voor vijanden?

Wil je meer weten over Zee-egels, kijk dan op https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/categoryid/92/zee-egels