Schelpen

Arie vertelt | Zeepaardjes op bezoek

Je kent ze wel, zeepaardjes. Dat ze ook in Nederland leven, is minder bekend. Afgelopen weken zijn ze gevonden op het strand. Niet een, maar wel tientallen zeepaardjes lagen er op het strand van Texel. Vaak zijn vissen die je op het strand vindt al dood, maar dat bleek niet het geval bij de zeepaardjes. Veel leefden er nog en zijn door hun vinders naar aquaria van bijvoorbeeld Ecomare op Texel gebracht. Hoe komt het dat er nu opeens zeepaardjes aanspoelen? 

Zeepaardjes en mosdiertjes

Zeepaardjes komen in warme gebieden voor. Onze Noordzee vormt de noordgrens van het leefgebied van de zeepaardjes. Afgelopen zomer was het erg warm, waardoor het goed toeven was voor de zeepaardjes. Er groeiden bijvoorbeeld veel mosdiertjes, waartussen de zeepaardjes konden schuilen.

Van strand naar aquarium

Eind december was er een sterke zuidwestenwind die de zeepaardjes de kust op blies. Het zijn geen goede zwemmers, waardoor ze niet tegen de sterke stroming in konden zwemmen.

Gelukkig zijn er veel zeepaardjes opgevangen in aquaria. Daar krijgen ze de aasgarnaaltjes die ze eten. In Zeeland leven ook veel zeepaardjes, die minder last hebben gehad van de wind. Wie weet vind je ook wel een zeepaardje op het strand! Zoek vooral goed tussen het aangespoelde wier.

Heb jij ook iets bijzonders gevonden op het strand? Deel een foto op Instagram met de #hetgroenestand.

Over Arie

Arie is vrijwilliger bij Stichting ANEMOON. Regelmatig komt hij bijzondere dingen tegen op het strand. In deze serie blogs neemt hij jullie mee in de wondere wereld van het strand. 

Arie vertelt | Zeepaardjes op bezoek