Schelpen

Arie vertelt | Mos dat leeft!

Als je afgelopen week ergens op het Hollandse strand bent geweest, zal het je misschien al zijn opgevallen: er liggen veel vreemde ‘plukjes’ met een bruinwitte kleur op het zand. Als je zo’n plukje opraapt en van dichtbij bekijkt, zie je dat het uit tientallen kleine vakjes bestaat met daarop minuscule haartjes. Dit is het Harig mosdiertje!

Kolonie

Mosdiertjes zijn dieren die een zogeheten kolonie vormen. Iedereen maakt een eigen vakje, een skeletje van kalk. Al die vakjes samen vormen een kolonie. Op die manier zorgen de mosdiertjes voor stevigheid en blijven ze mooi in vorm.

Mosdiertjes zijn er in allerlei soorten en maten, je kunt ze vinden als een korst op een stukje hout of als plukjes los op het strand. Mosdiertjes voeden zich met larven van andere diertjes in zee. Kun je voorstellen hoe klein die larven wel niet zijn?  

Harige mosdiertjes leven in een bolvormige kolonie, zo’n kolonie biedt beschutting aan allerlei kleine dieren: krabbetjes, vlokreeftjes en mossels. Die diertjes zijn op hun beurt voedsel voor vissen en grotere krabben.

Op zoek naar mosdiertjes

Nog nooit mosdiertjes gezien? Dan is dit dé tijd om naar het strand te gaan. Tip: je vindt ze vooral bij laagwater langs de eblijn (dus op het laagste deel van het strand).

Heb jij ook iets bijzonders gevonden op het strand? Deel een foto op Instagram met de #hetgroenestand.

Over Arie

Arie is vrijwilliger bij Stichting ANEMOON. Regelmatig komt hij bijzondere dingen tegen op het strand. In deze serie blogs neemt hij jullie mee in de wondere wereld van het strand. 

Arie vertelt | Mos dat leeft!