Schelpen

Arie vertelt | De Tere hartschelp

Deze keer een verhaal over vondsten die ik zelf niet heb gedaan, nog niet. We verplaatsen ons hiervoor naar Ouddorp. Op het strand daar lijken normaal niet veel bijzondere schelpen aan te spoelen. Nonnetjes en strandschelpen kan je ten slotte overal wel vinden. Maar afgelopen weken verscheen er een prachtige tweekleppige, dat is een dier dat twee schelpkleppen heeft (zoals ook het nonnetje). De Tere hartschelp, een soort die we nog niet kenden van de Nederlandse Noordzeekust.

Nieuwkomers

Tientallen doubletten van deze prachtige soort spoelden aan, een teken dat de soort ergens voor de kust moet leven. Waarom duikt deze opeens op? Het zou kunnen komen doordat het water nu warm genoeg is om in te overleven. Op die manier kunnen we nog meer nieuwkomers verwachten de komende tijd! Overigens is de Tere hartschelp een soort die heel vroeger hier ook voorkwam, maar toen door de koudere temperaturen verdwenen is.

OVER ARIE

Arie is vrijwilliger bij Stichting ANEMOON. Regelmatig komt hij bijzondere dingen tegen op het strand. In deze serie blogs neemt hij jullie mee in de wondere wereld van het strand. 


Foto: Hester Loeff

Arie vertelt | De Tere hartschelp