Schelpen

Arie vertelt | De Grote strandschelp

Al lopend over het strand zie je allerlei schelpen liggen. Vraag jij je ook wel eens af, hoe komt het dat je de ene soort vaker ziet dan de andere? Bijvoorbeeld scheermessen, zoals de Amerikaanse zwaardschede, kun je iedere dag wel tegenkomen. Sommige soorten kom je niet zo vaak tegen, één daarvan is de Grote strandschelp. Oudere, losse kleppen zijn nog wel eens te vinden, maar een voor vers doublet moet je geluk hebben. Als de twee bij elkaar horende helften van een schelp nog aan elkaar zitten, noem je dit een doublet. Vorige week lagen er meerdere doubletten van de Grote strandschelp op het Katwijkse strand.

Hoe komen die daar?

De harde wind woelt de zeebodem dicht bij het strand om, waardoor ingegraven schelpdieren losspoelen. De Grote strandschelp is een voorbeeld van een schelpdier dat ingegraven in de bodem leeft. Een verse klep welke net is losgewoeld van de bodem, kun je herkennen aan de bruinrode kleur met witte stralen. Ook komen er zachtroze tot witte exemplaren voor.

Heb jij de Grote strandschelp al eens gevonden? De kans is groot om er nu een te vinden, de vorst en wind brengen veel verse schelpen op het strand!

Heb jij ook iets bijzonders gevonden op het strand? Deel een foto op Instagram met de #hetgroenestand.

OVER ARIE

Arie is vrijwilliger bij Stichting ANEMOON. Regelmatig komt hij bijzondere dingen tegen op het strand. In deze serie blogs neemt hij jullie mee in de wondere wereld van het strand. 

Arie vertelt | De Grote strandschelp