Plantje

De gerealiseerde groene stranden op een rij

In 2021 zijn de eerste Groene Strand Wimpels uitgereikt aan drie Nederlandse kustgemeenten. De drie stranden durven voor te gaan in het creëren, bestendigen en uitdragen van de natuurwaarden waar Het Groene Strand zich hard voor maakt.
 

Strand De Kwade Hoek (Gemeente Goeree-Overflakkee)

Op dit strand werken verschillende groepen vrijwilligers samen om zich als betrokken community in te zetten voor het schoonhouden van strand. Ook zijn de vrijwilligers bezig met voorlichting en educatie over het strand, onder andere door ondernemers en culturele instellingen in te zetten als ambassadeurs.
 

Strand Oranjezon (Gemeente Veere)

Strand Oranjezon wordt door de jury zowel een ‘mensen-strand’ als een vogelstrand genoemd. Er is veel aandacht voor aanwezige natuurwaarden, educatie en plasticvrije strandpaviljoens. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door een strandcommunity. Deze community is ontstaan vanuit een bijzonder brede samenwerking.
 

Strand Camperduin (Gemeente Bergen)

Al in een vroeg stadium hebben allerlei partijen zich gecommitteerd aan de strandcommunity van Strand Camperduin. Samen hebben zij de kennis en kunde, de aanpakkersmentaliteit, de organisatiekracht en de bevlogenheid om onder andere enthousiasmerende excursies te organiseren en maatregelen te nemen om het strand geschikt te maken voor vogels.
 

Het hele juryrapport kun je hier lezen.